Algemene voorwaarden: wanneer zijn deze van toepassing?
Veel bedrijven hanteren algemene voorwaarden. Althans, zij laten algemene voorwaarden opstellen en plaatsen deze vervolgens op hun website. Maar wat is nu de waarde daarvan?
Mij is gebleken dat veel ondernemers niet goed weten hoe zij hun algemene voorwaarden van toepassing moeten verklaren.
Algemene voorwaarden hebben uitsluitend nut als deze ook op juiste wijze gehanteerd worden.
Dit klinkt als een open deur, maar ik zie toch geregeld gevallen waarin algemene voorwaarden niet van toepassing zijn of via de rechter vernietigbaar zijn, omdat het bedrijf de algemene voorwaarden op een verkeerde wijze hanteert.
Wat zijn nu eigenlijk algemene voorwaarden?
Dit zijn één of meer bedingen die zijn opgesteld om in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen, met uitzondering van bedingen die de kern van de prestaties aangegeven, zoals bijvoorbeeld een beding over de prijs.
Toepasselijk verklaren van algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden moeten net als andere contractuele bepalingen worden aanvaard om deel uit te maken van het contract.
Een aanbod kan evenals de aanvaarding vormvrij gebeuren. Voorbeelden zijn een mondelinge toepasselijkheidsverklaring of een schriftelijke verwijzing naar de algemene voorwaarden op het briefpapier.
Voor de toepasselijkheid van algemene voorwaarden is voldoende dat de contractspartij weet dat er algemene voorwaarden zijn en dat hij ermee instemt dat deze op de overeenkomst van toepassing zijn. Het feit dat de contractspartij de inhoud van de algemene voorwaarden niet kent – wat vaak voorkomt – staat niet aan zijn gebondenheid in de weg.
Dit heeft geen benadeling van de onwetende partij tot gevolg, omdat de wet bescherming biedt tegen onredelijke bedingen in algemene voorwaarden.
Verwijzen zowel het aanbod van de ene partij als de aanvaarding daarvan van de andere partij ieder naar eigen (verschillende) algemene voorwaarden, dan komt aan de tweede verwijzing geen werking toe, wanneer daarbij niet tevens de toepasselijkheid van de in de eerste verwijzing genoemde algemene voorwaarden uitdrukkelijk van de hand wordt gewezen.
U dient er dus op bedacht te zijn dat, indien U wordt benaderd door een contractspartij die daarbij direct een (standaard) verwijzing naar zijn algemene voorwaarden doet, er bij een reactie expliciet dient te worden ingegaan op de toepasselijkheid van Uw eigen algemene voorwaarden en onder uitdrukkelijke uitsluiting van de algemene voorwaarden van de andere contractspartij. Uw algemene voorwaarden moet U dan wel direct meezenden.
Informatieplicht
Bij het doen van een aanbod met het oog op het sluiten van een overeenkomst, moet tevens worden voldaan aan de informatieplicht met betrekking tot de door U gehanteerde algemene voorwaarden. Voldoet u hier niet aan dan betekent dit dat de voorwaarden door de rechter of door een buitengerechtelijke verklaring vernietigbaar zijn.
De hoofdregel is dat de algemene voorwaarden vóór of bij het sluiten van de overeenkomst aan de wederpartij ter hand worden gesteld c.q. bij het sluiten van een overeenkomst langs elektronische weg (internet) ter beschikking worden gesteld. Dit geldt voor al Uw contractspartijen. Het achteraf toesturen van algemene voorwaarden is zinloos.
Met name kunt U dus niet vertrouwen op een enkele vermelding onderaan uw briefpapier dat er algemene voorwaarden zijn, dat deze van toepassing zijn en dat deze kosteloos op verzoek worden verstrekt.
Uitsluitend indien terhandstelling of elektronische terbeschikkingstelling redelijkerwijs niet mogelijk is, kan met een dergelijke vermelding volstaan worden. Hiervan is sprake bij het sluiten van een overeenkomst per telefoon of overeenkomsten die massaal gesloten worden, zoals het kopen van een treinkaartje.
Indien een overeenkomst telefonisch wordt gesloten, moet daarbij melding worden gemaakt van de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden en is het raadzaam om de algemene voorwaarden vervolgens onmiddellijk per e-mail of per post toe te zenden.
Indien een overeenkomst via internet wordt gesloten, moet er op de website een link met een “print” button aanwezig zijn. Er moet een mogelijkheid zijn om door de algemene voorwaarden te “scrollen” met een “o.k./akkoord” en “print” button aan het einde. Een link naar de algemene voorwaarden op de homepage is niet voldoende.
Als laatste advies wijs ik U erop dat U bewijs moet hebben van het feit dat een exemplaar van de algemene voorwaarden is verzonden of overhandigd, en met name door de contractspartij ook is ontvangen. Indien U dat niet kunt aantonen, gaat de rechter ervan uit dat de algemene voorwaarden niet zijn ontvangen en dus ook niet van toepassing zijn. Ik adviseer U daarom om de wederpartij voor ontvangst te laten tekenen of per e-mail met ontvangstbevestiging te verzenden en het bewijs daarvan te bewaren.
Brouwer Advocatuur kan u ondersteunen bij het opstellen c.q. controleren van de algemene voorwaarden van uw onderneming. Mr. Jacqueline Brouwer is u graag van dienst en kan u vrijblijvend adviseren over uw mogelijkheden.